Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Alzheimerova nemoc s pozdním začátkem

Mojí matce bude v lednu 90 let. Asi před půl rokem dostala lék Nakim na podezření na Parkinsonovu nemoc a také lék Argofan na depresivní nálady. Nyní byla hospitalizovaná na psychiatrické léčebně a byla u ní diagnostikována alzheimerova nemoc s pozdním začátkem a byl jí přidán lék olanzapin. Zajímá mě, zda parkinsonova nemoc byla příznakem Alzheimerovi nemoci nebo jde souběžně o obě choroby? A jaik dlouho zhruba trvá tento pozdní začátek, než-li přejde do středního stádia? Zaráží mě, že psycholožka nám při propuštění řekla, že matka je mentálně na vysoké úrovni. Překvapilo mne, že diagnoza tedy zní právě takto.

Odpovědi na otázku

Dobrý den, Alzheimerova choroba je dělena na formu s časným začátkem – klinické příznaky se objevují do 65 let, a formu s pozdním začátkem, kdy se příznaky objevují ve věku 65 let a vyšším. Forma s pozdním začátkem (senilní) je výrazně častější a toto je tedy případ i Vaší matky. Ve věku 90 let je pravděpodobnost onemocnění Alzheimerovou chorobou velmi vysoká. Výskyt závisí totiž silně na věku Parkinsonova choroba je souběžně další neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy.