Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Anxiosně fobická porucha, NS

Dobrý den, před 2 lety mi byla stanovena diagnoza anxiosně fobické poruchy spolu s atypickou mentální anorexií. Zajímalo by mne, co přesně tyto dvě poruchy znamenají? Děkuji za odpověď

Odpovědi na otázku

Termín anxiozně fobické poruchy zahrnuje širokou škálu úzkostných poruch spojených se strachem. Nejčastější fobie jsou přímo pojmenované (např. arachnofobie - strach z pavouků...), ale strach se může týkat v podstatě čehokoli. Strach je do určité míry normální sebezáchovná rekace. Pokud je však řeč o velmi intenzivním strachu, který následně výzarně narušuje fungování v běžném životě, jedná se o (anxiozně) fobickou poruchu, kdy je vhodné vyhledat psychoterapii. Problémy v oblasti psychiky se často sdružují a kombinují. Takže například strach z určitého typu potravin, nebo z jídla vůbec může vyústit v poruchu příjmu potravy (např. mentální anorexie). Atypická forma vyjadřuje určitý odklon od běžných příznaků této nemoci. Záleží však na konkrétní situaci a průběhu.