Anxiózní porucha osobnosti

V jednom z minulých článků jsme psali o poruchách osobnosti. Dnes se podrobněji zmíníme o jedné z těchto duševních chorob, anxiózní poruše osobnosti.

Anxiózní porucha osobnosti (anxiózní = úzkostný) bývá někdy označována také jako vyhýbavá. U jedince, který jí trpí, se projevují pocity neustálého napětí a obav. Lidé jsou přesvědčeni o své nešikovnosti, nedostatečnosti. Již předem se obávají, že budou odmítnuti a že budou v životě neúspěšní.

Z tohoto důvodu se již předem jedinci obávají kontaktů s druhými lidmi. Předem počítají s neúspěchem v navázání kontaktu. Toto má samozřejmě vliv na mnohé aktivity v životě, včetně pracovních povinností či úspěšného seznamování s opačným pohlavím. Tito lidé jsou též přesvědčeni o své podřízenosti vůči ostatním, a tedy vždy vystupují v neadekvátně submisivní poloze.

Lidé s anxiózní poruchou osobnosti jsou pak velmi uzavření a úzkostliví. Sice touží po navázání kontaktů s okolím, avšak obávají se možného neúspěchu. Mají tedy následně tendenci se kontaktům spíše vyhýbat. Trpí svou velmi nízkou sebedůvěrou, která poznamenává veškeré jejich jednání.

Léčba anxiózní poruchy osobnosti

Anxiózní poruchou osobnosti trpí jedno až dvě procenta populace.

Léčbou je možné spíše usměrnit projevy poruchy do adekvátnější míry. Některé projevy je možné potlačit.

Při léčbě se využívají léky, tzv. anxiolytika, ty však přinášejí pouze dočasnou úlevu, proto se používají také antidepresiva.

Nejdůležitější roli v léčbě hraje psychoterapie, která je však, vzhledem k povaze poruchy, velmi problémová. Lidé s anxiózní poruchou mají těžko překonatelné obavy z toho, že je terapeut odmítne, nebo že ho obtěžují. Je velmi těžké získat jejich důvěru, což je prvotní úkol správného psychoterapeuta.

Anxiózní porucha osobnosti patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Adresář

Diskutujte na téma Duševní poruchy

Píšeme jinde
  • Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

  • Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Vyzkoušejte tip na rychlý oběd či večeři. Špagetový koláč s balkánským sýrem, špenátovými lístky a čerstvými bylinkami dobře chutná, zasytí a není náročný na suroviny.



Zdravě.cz na Facebooku